Gedeeltelijke zonsverduistering 10 juni 2021

De gedeeltelijke zonsverduistering van 10 juni 2021 heb ik waargenomen vanuit Dwingeloo. Bovenstaande foto laat de maximale verduistering zien Daarnaast hebben we de zonsverduistering ook waargenomen met de Dwingeloo radiotelescoop op 410 en 1330 MHz. Deze heeft een schotel met een diameter van 25 m.
 


 
De grafiek hieronder laat dit zien. Omdat de zon in het radiogebied groter is dan visueel begint de verduistering van de radiozon iets eerder dan het eerste visuele contact en eindigt deze ook later. Op 410 MHz wordt de zon op de zelfde manier verduisterd als in het zichtbare licht. Op 1330 MHz is dit veel minder. Deze radiostraling komt voornamelijk van zonnevlekken die niet door de maan bedekt waren. Om ongeveer 11:10 is er een zonnevlam te zien. Deze is ook door veel andere observatoria waargenomen. Een uitgebreider verslag hiervan staat in het tijdschrift Zenit van oktober 2021.

 
Onze waarnemingen zijn vermeld in een artikel van prof. Jay Pasachoff in het Amerikaanse tijdschrift Astronomy van november 2021.

terug