Totaal bewolkte zonsverduistering op 22 juli 2009

op Schiphol

Op maandag 20 juli 2009 nam ik om twintig over zes het vliegtuig van Amsterdam naar Shanghai om de totale zonsverduistering van 22 juli 2009 te gaan bekijken. Nadat we vorig jaar Shanghai en omgeving al als toerist bezocht hadden, was de verduistering dit keer het enige doel van mijn korte reis. De vooruitzichten waren niet al te goed, maar je weet maar nooit, en het zou wel de langstdurende totale zonsverduistering van de 21e eeuw worden.

Op de ochtend van 21 juli was Shanghai en omgeving, net als de zes(!) voorgaande dagen, vrijwel onbewolkt: het type weer dat ik eigenlijk voor de 22e besteld had. In de loop van dinsdag kwamen er steeds meer wolken en het begon ook te regenen. 's Avonds na het eten zag ik toch nog even een heldere ster. Dat gaf hoop dat er altijd gaten in de wolken kunnen zitten.

Op 22 juli voegde ik me rond 8 uur 's ochtends bij een aantal andere enthousiastelingen. Wachtende taxichauffeurs toonden veel belangstelling. Er waren ook nog twee Nederlandse jongens, de een woonde in China en had een vriend op bezoek. Er kwamen steeds meer mensen naar buiten.

Helaas: het bleef bewolkt met af een toe een paar seconden zon door de wolken. Toen om 9:37 werd het ruim vijf minuten lang donker, en stond ik met ingestelde camera klaar om de totaal verduisterde zon met corona, in de minimaalste opening die zich voor mocht doen, te fotograferen. Het bleef echter bewolkt, en toen het weer licht werd begon het ook nog te regenen. Ik had genoeg gezien en ging terug naar het vliegveld. Woensdagavond was ik om kwart voor zeven, zo'n 48 uur na vertrek, weer terug op Schiphol.

Dit was de vierde keer dat ik op reis ging voor een zonsverduistering; de stand is 3-1 in het voordeel van de geslaagde verduisteringen. Hopelijk kan ik de 1 van de mislukten nog lang vasthouden.

Een link naar de oude pagina is hier te vinden. De wereldbol hiernaast laat zien dat het pad van de totaliteit iets ten noorden van Mumbai begon en noordwest van Tahiti eindigde.

pad 22 juli 2009
Bron: Fred Espenak, NASA GSFC
location Ramada Airport hotel

Ik nam waar in de 'voortuin' van het Ramada Airport Hotel. Dit heeft een redelijk vrij uitzicht naar de kust,

Poster in het hotel

De poster in het hotel gaf aan dat we iets bijzonders konden verwachten. Na twee totale zonsverduisteringen in 2008 en 2009, duurt het tot 20 maart 2034 voor er weer een totale zonsverduistering in China is. Ook dan laat de volgende niet lang op zicht wachten: op 2 september 2035 is Bejing aan de beurt.

Hans voor het airport hotel
HIer sta ik bij de apparatuur van een aantal andere eclipse waarnemers. De apparatuur op de drie statieven links zijn van de Engelsman die deze foto genomen heeft. De telescoop met een zonnefilter erop is van een Chinese amateur.

 

wat is hier aan de hand?
Waarom zijn we buiten en waar moeten we eigenlijk naar kijken?
 
nieuw type eclipsbril

rond 8:37, een uur voor totaliteit

Een klein kwartier na het begin van de gedeeltelijke fase was de zon om 8:37 even door de wolken te zien.

Links: Het type 'eclipsbril' dat dit meisje gebruikt, is alleen maar veilig zolang het bewolkt is.... Don't try this at home!

Ik had bij De Koepel 15 extra eclipsbrilletjes gekocht om eventueel aan omstanders uit te delen. Dat was dus niet nodig, en ze kunnen mee naar de volgende eclips.

een kwartier voor totaliteit

Een kwartier voor totaliteit - helaas mijn 'beste' foto van de verduistering van 22 juli 2009
 

tijdens totaliteit

Tijdens totaliteit werd het redelijk donker. De autoriteiten hadden besloten de straatverlichting aan te doen. Foto om 9:38 's ochtends.
 

went to the total solar eclipse in Shanghai and all I've got is this lousy T-shirti've got

Op weg terug naar Nederland: "Went to Shanghai for a Total Solar Eclipse, and all I've got is this lousy T-shirt"

De volgende totale zonsverduistering is op 11 juli 2010

terug