Madrid - Ringvormige Zonsverduistering 3-10-2005


Bovenstaande foto is gepubliceerd in het populair wetenschappelijke tijdschrift Zenit (december 2005, p. 577). Genomen vlak voor het  3e contact.
 

mijn plek in het Juan Carlos I park vlak bij de centrale lijn

Op zondagavond 2 oktober nam ik het vliegtuid van Schiphol naar Madrid en nam mijn intrek in het nabijgelegen Sofitel Airport Hotel. Op maandag hadden we een heldere hemel, en liep ik van mijn hotel naar het nabijgelegen Juan Carlos I park. Mijn waarneemlocatie bevond zich op slechts enige honderden meters van de centrale lijn( 40°27'40"N,  3°36'44"W)

Mensen uit heel Europa waren op deze gebeurtenis afgekomen. Om me heen hoorde ik Spaans, Frans, Duits, Engels en zelfs Nederlands. Het was zonnig, maar gedurende de verduistering werd het merkbaar kouder.

Mijn trip naar Spanje was kort. Na afloop van de verduistering nam ik de shuttle bus van het hotel terug naar het  vliegveld en vloog terug naar Schiphol.



Hieronder is het verloop van de verduistering vanaf 9:40 locale tijd weergegeven.
 
 

De fotos zijn gemaakt met een digitale Canon 300D met F/4 70-200 mm zoomlens + 1.4 extender (vergelijkbaar met 450mm op een standaard kleinbeeld camera), voorzien van een zelfgemaakt zonnefilter van Astrosolarl. De ISO waarde was 200 en de belichtingstijd bedroeg 1/1000s bij diafragma f/5.6. Visueel nam ik waar met mijn Coronado 10x25 White Light binoculars. Een aantal extra eclipsbrilletjes vonden gretig aftrek bij de Madrilenen die hun kantoren uitkwamen om het hoogtepunt van verduistering te zien.

Coronado Binomite 10x25
 

 


Bovenstaande fotos zijn omstreeks het einde van de ringvormige fase genomen. Er zijn duidelijke donkere plekken te zien. Deze worden veroorzaakt door de bergen op de maan. Zonlicht schijnt door de valleien van de maan. De heldere stukejs worden Baily's Beads (de kralen van Baily) genoemd, na Francis Baily die ze voor het eerst waarnam in 1836.
 


Hierboven is het pad te zien met behulp van Google Earth. Dit bestand kan hier ge-download worden. Sla het bestand op en zorg dat het een .kml extensie heeft.

De animatie links laat het verloop van de verduistering zien. De rode stip is het gebied waar de verduistering op dat moment ringvormig is. Rondom de rode stip neemt men een gedeeltelijke zonsverduistering waar. Tijden zijn aangegeven in UT (Universal Time), 2 uur eerder dan midden-Europese zomertijd.
Bron:  Nasa website (Fred Espenak NASA/GSFC)

 

Terug